Sudjelovanje na projekciji filma “Hrabra djevojka”

Članice HERE sudjelovale su u četvrtak, 22. listopada u   kinu Europa na projekciji  film ‘Hrabra djevojka‘ (orig. Difret), nagrađenog priznanjima na Sundanceu i Berlinaleu, a prikazivanje filma ostvaruje se u suradnji s organizacijom Ženska soba – Centar za seksualna prava, koja djeluje s ciljem osnaživanja žena u borbi protiv seksualnog nasilja.

Tijekom prikazivanja u domaćim kinima distributer filma, Zagreb Film Festival, donirat će tri kune od svake prodane ulaznice organizaciji Ženska soba.

Debitantsko dugometražno ostvarenje etiopijskog redatelja Zeresenayja Meharija snimljeno je prema istinitom događaju, a govori o četrnaestogodišnjoj djevojčici Hirut koja je u samoobrani ubila jednog od svojih otmičara i silovatelja. Odvjetnica Meaza nastoji ju spasiti od izgledne smrtne kazne, no situaciju otežava činjenica da se radi o jednom od uobičajenih lokalnih običaja otimanja i prisvajanja nevjeste.

Međutim, prema redateljevim riječima, ovaj film nema negativaca, a ako u njemu i postoji neprijatelj, to nije osoba, već tradicija. ‘Hrabra djevojka’, naime, otkriva kompleksnost etiopijske svakodnevice u kojoj se duboko ukorijenjeni agresivni patrijarhat sukobljava s nastojanjima novih generacija koje Etiopiju žele transformirati u državu jednakih prava. Događaj prema kojem je film snimljen zbio se 1996. godine, no riječ je o široko rasprostranjenom običaju otmice djevojčica i sklapanja maloljetničkih brakova. Nastanku ovog “malog filma s velikom misijom” (Los Angeles Times) kumovala je i sama Angelina Jolie kao producentica, ističući da film “pokazuje kako hrabrost odvažnih pojedinaca može probuditi svijest čitavog društva”.

Nakon filma uslijedila je diskusija u kojoj su sudjelovale Lepa Mlađenović i Sanja Kovačević, a diskusiju je moderilara  Paula Zore iz Ženske sobe.

Film je  također  bio uvod i najava  održavanja 1. međunarodne konferencije o seksualnom nasilju u Hrvatskoj koja se održala u petak 23.10. u Saboru RH u  organizaciji Ženska sobe u partnerstvu s Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH i Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) te u su-organizaciji Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, s ciljem podizanja svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja prema ženama i djevojkama