Što je adolescencija?

Što je adolescencija – zašto je to razdoblje za mlade izrazito teško?

lat. adolescentia/-ae, f. – mladost, mladenačko doba

Često kažu: – „Tako si se promijenio/la?;….. – „Kad će te već jednom proći…..
– „Ma pusti ga to ti je adolescentno doba…..

Adolescencija je razdoblje razvoja i odrastanja svakog čovjeka. Razdoblje koje nimalo nije lako ni za
mlade ni za roditelje. To je zapravo prijelaz iz djetinjstva u svijet odraslih.

Vrijeme adolescencije obuhvaća razdoblje od 11 do 21 ( 25 ) godine života.

Uobičajeno se razlikuju rana, srednja i kasna adolescencija.

  • rana adolescencija – početak u pubertetu – 10 – 14g. – mijenjaju se i navike higijene, koncepti ljepote i atraktivnosti te djeca eksperimentiraju sa svojom slikom (kao npr. šminkanje, bojanje kose, tetovaže, neobične frizure, drugačiji način odijevanja i sl.).
  • srednja adolescencija – 15 – 18g. – suprotan spol, zaljubljenost, emocionalno odvajanje od roditelja, izbjegavanje obiteljskih druženja……
  • kasna adolescencija – 18 – 22 (25…) g. – formiranje identiteta, emocionalna zrelost, odraslost

Kraj adolescencije je teže odrediti jer je spoj mnoštva psiholoških i socioloških faktora veruje se da razdoblje adolescencije završava postizanjem socijalne i emocionalne zrelosti i financijske novisnosti.

Početak adolescencije obilježen je pubertetom, nizom promjena koje završavaju postizanjem spolne zrelosti i sposobnošću reprodukcije. Brzina kojom adolescenti prolaze pubertet razlikuje se jednako kao i dob u kojoj ulaze u pubertet. Nekoj djeci treba samo godina i pol da završe pubertet, dok drugoj treba čak pet godina. Hormonalne promjene izravno utječu na raspoloženje adolescenata, a njihovo djelovanje očituje se i na psihološkoj razini jer tjelesne promjene i promjene raspoloženja mijenjaju osoban doživljaj vlastitog tijela, sliku o sebi i samopouzdanje.. U ovim slučajevima njihovo ponašanje treba shvatiti kao odraz određene nesigurnosti u vezi tijela i pokušaja traženja mehanizama nošenja s novonastalim promjenama.

Adolescencija je razdoblje brzih izmjena raspoloženja, unutarnjih konflikata i svađa s okolinom, buntovništva, ispitivanja granica, besmrtnosti, znatiželje i istraživanja svijeta. Mnogi odrasli zaborave na vrijeme kada su i sami bili adolescenti, vrijeme kada su i oni testirali strpljenje svojih roditelja. Roditelji i okolina često se boje adolescencije, međutim izrazito je važno da budemo svjesni tih promjena i mogućih opasnosti s kojima se mladi suočavaju jer oni ih nisu svjesni i ne prepoznaju ih kao potencijalne opasnosti.

Mladi se ljudi svih generacija, zbog svog drugačijeg načina odijevanja, ponašanja ili odabira glazbe, odraslima čine ekstremni, drugačiji i teško razumljivi. Kako bi pomogli mladima u procesu osamostaljivanja dobro je kontrolu popustiti u onim područjima u kojima je adolescent sposoban donijeti odluku, a mirnim razgovorom usmjeriti ga u području u kojemu pokazuju manju zrelost.