Sastanak sa lokalnom samoupravom i institucijama sustava povodom 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama

U srijedu 26.11. 2014.g. povodom kampanje 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama  u prostorijama HERE održan je sastanak s predstavnicima/ama jedinica lokalne samouprave i institucija sustava s ciljem jačanja suradnje i partnerstva u području suzbijanja rodno uvjetovanog nasilja te predstavljanje preporuka za javno zagovaranje i lobiranje/povečanje utjecaja OCD-a u procesima donošenja odluka/kreiranja nacionalnih strategija i politika.

Na sastanku se govorilo o mehanizmima zaštite žrtava nasilja, mitovima i predrasudama koji su još uvijek prisutni u društvu i doprinose nasilju nad ženama, primjerima iz prakse posebno onih koji stvaraju nepovjerenje u institucije sustava, kao i problemima zbrinjavanja i smještaja žena žrtava nasilja, ali i primjerima koji su prepoznati kao pozitivni oblici suradnje u zajednici koji su pridonijeli kvalitetnom rješavanju slučajeva nasilja nad ženama, a posebno se to odnosi na osobne kontakte i suradnju između OCD-a i institucija.

Također je istaknuto kako je nasilje u obitelji u večini slučajeva povezano sa alkoholizmom koji dovodi do agresivnosti i nasilja u obitelji te kako je rješavanje problematike nasilja u obitelji nužno povezivati i s prevencijom, suzbijanjem i liječenjem od alkoholizma.

Na kraju je istaknuto kako kontinuirano treba raditi na senzibiliziranju javnosti o problematici nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, u cilju podizanja kvalitete života i socijalne uključenosti žena žrtava nasilja potaknuti osnivanje Povjerenstva za zaštitu od nasilja u obitelji, izradu strategije za zaštitu od nasilja te uspostavljati međusektorsku suradnju institucija, organizacija te lokalne zajednice

Na sastanku su uz predstavnice HERE sudjelovale i predstavnice Centra za socijalnu skrb Križevci, Policijske postaje Križevci te Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Križevci.

Sastanak je dio aktivnosti projekta Edukacijom do znanja-suradnjom do promjena kojeg financijski podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a provodi ga Ženska soba – Centar za seksualna prava, Centar za žene Adela, Sisak, Udruga Brod, grupa za ženska ljudska prava, Udruga žena “HERA” Križevci, te udruga SOS telefon – Grad Rijeka.

IMG_20141126_114121

IMG_20141126_114158