Održano online predavanje Suicid i ubojstvo: što možemo učiniti?

U ponedjeljak 06.12. 2021.godine Udruga “HERA”  Križevci organizirala je online predavanje pod nazivom Krizne intervencije – Suicid i ubojstvo: što možemo učiniti?

Predavanje je održala izv.prof.dr.sc. Anita lauri Korajlija, odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tijekom predavanja je istaknuto kako su prema statistici na svjetskoj razini muškarci u većem broju počinitelji ubojstva ali i žrtve, osim kada je riječ o obiteljskom nasilju u kojem slučaju su žene u večem broju žrtve. Femicid je globalno prisutan i vodeći je uzrok prerane smrti žena. Globalno broj ubojstava pada ali broj femicida raste. Prisutnost obiteljskog nasilja, prisilne kontrole i uhođenja je pronađeno u više od 90% slučajeva. Istaknuto je kako su pokušaji samoubojstva karakteristični za mlade ljude (do 35.g.), a završeno samoubojstvo za starije (65. g i više).  Rizična skupina su djeca koja su iz razorenih obitelji, zlostavljana, sa poremečajima u ponašanju. žene češće pokušaju suicid, a muškarci se češće ubiju. također češće se ubijaju rastavljeni nego oženjeni ili samci. Žene se češće odlučuju na samoubojstvo lijekovima, a muškarci vatrenim oružjem. Pojedine profesije također su posebno rizične ( podaci istraživanja u SAD-a)- liječnici, psiholozi, stomatolozi, odvjetnici, spadaju među 10 najrizičnijih zanimanja.  50% onih koji su uspjeli imali su pokušaja i prije.

Tijekom predavanja istaknute su i faze pomoći i samopomoći prilikom prijetnje ubojstvom i /ili samoubojstvom.

Predavanje je dio aktivnosti projekta Savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja kojeg Udruga “HERA” provodi u partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb Križevci i centrom za socijalnu skrb Koprivnica uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava obitelji i socijalne politike.  Na predavanju je sudjelovalo 23 prdstavnika/ca partnerskih institucija Centra za socijalnu skrb Križevci i Koprivnica, te Centra za socijalnu skrb Bjelovar i djelatnici PU Koprivničko-križevačke.