Održane radionice u sklopu projekta Prevencija nasilja među djecom i mladima

U sklopu projekta “Prevencija nasilja među djecom i mladima” održane su u prosincu radionice na temu Ljudskih prava i prevencije nasilja za učenike i učenice u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca Križevci, Područnoj školi Sveta Helena te Osnovnoj školi “Vladimira Nazora” Križevci.

U PŠ Sveta Helena na početku radionice je uslijedilo upoznavanje, zatim smo kroz interaktivan razgovor upoznale djecu koja  ljudska prava postoje, provjerile smo znaju li prepoznati koja se ljudska prava krše u određenim situacijama, ali isto tako učilo se i o odgovornosti. Nakon interaktivnog razgovora i rasprava uslijedila je prava mala kreativna radionica, izrađivao se pano o pravima u obliku bora i kuglica, te smo izrađivali/e različite božične ukrase.

Sa višim razredima u OŠ “Vladimira Nazora” je to ipak bilo ponešto ozbiljnije, ali i dalje kreativno. Bilo je zanimljivo čuti mišljenja različitih uzrasta na spomenutu temu.

Crtalo se,  razgovaralo i najvažnije od svega – naučilo se nešto novo!

Cilj radionica je bio:

  • educirati djecu o njihovim pravima i odgovornostima
  • naučiti djecu što je nasilje, kako ga prepoznati – kako adekvatno reagirati na nasilje
  • navesti djecu da progovore o nasilju
  • informirati djecuo učestalosti, uzrocima i posljedicama nasilja
  • ohrabrivati djecu da se uključe u programe usvajanja životnih vještina i znanja koja  omogućuju zaštitu od zlostavljanja