Održana tribina „Umrežavanje udruga – put prema održivosti“

U prostoru COOR-a „Podravsko sunce“ u srijedu 03.02.2016.g.  održana je  javna tribina „Umrežavanje udruga – put prema održivosti“ koja je okupila predstavnike organizacija civilnog društva iz Koprivnice i Križevaca.

Prije početka same tribine Marina Švagelj Jažić, predsjednica Udruge Hera, predstavila je Vodič pružatelja socijalnih usluga Koprivničko križevačke, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Publikacija je nastala u sklopu projekta „Znanjem do promjena“, a u njoj su navedene sve organizacije koje se bave socijalnim uslugama. Kod prikupljanja podataka fokus je stavljen na ukupno ostvaren prihod organizacija, način pružanja usluga, zadovoljstvo korisnika, probleme s kojima se organizacije susreću u pružanju socijalnih usluga te što se još treba unaprijediti i poboljšati. Nažalost, Udruga Hera uspjela je dobiti podatke za samo 21 organizaciju.

„Često smo dobili odgovor kako oni ne pružaju nikakve socijalne usluge što pokazuje da ljudi ne shvaćaju što one uopće podrazumijevaju. Svako savjetovanje, informiranje, psihosocijalna podrška i sl. su vrste socijalnih usluga, a sigurna sam da puno više organizacija s područja naše županije to radi“ naglasila je Marina Švagelj Jažić.

Nakon uvodnog dijela, predstavnici OCD-a raspravljali su o svojim dosadašnjim iskustvima po pitanju suradnje s drugim organizacijama, na koji način poboljšati i proširiti istu, te su dogovoreni daljnji koraci koji bi trebali dovesti do boljeg umrežavanja.

„Jedan sastanak ne može dovesti do toga da se udruge aktivno krenu umrežavati, no to je dobar temelj za daljnji rad i sigurna sam da ćemo se opet sastati kako bi vidjeli što je napravljeno po ovom pitanju“ istaknula je nakon tribine Marija Mraz, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice.

Bila je ovo i prilika da se organizacije povežu kako bi mogle zajedno aplicirati na različite natječaje. Naime, europski i natječaji ministarstava potiču međusobna partnerstva. Taj su trend od ove godine preuzele i neke jedinice lokalne samouprave pa će se dodatno poticati projekti i programi koji uključuju suradnju nekoliko organizacija. Iz toga možemo zaključiti kako će do javnih će sredstava lakše dolaziti projekti nastali u suradnji nekoliko organizacija koje su se udružile radi ostvarenja zajedničkog cilja, nego projekti aplicirani od strane jedne organizacije.