Održan trening u sklopu projekta Europske mogučnosti za ruralne žene

Od 24. do 26. siječnja u Termama Tuhelj u sklopu projekta Europske mogućnosti za ruralne žene održan je trening za žene poduzetnice, obrtnice, vlasnice OPG i one koje imaju ideje za apliciranje na EU fondove. Cilj treninga je bio da sudionice  dobiju informacije i znanja o mogućnostima korištenja EU fondova te da steknu samopouzdanje i razviju vještine za  izradu projektnih ideja. Unatoč vremenskim uvjetima treningu je prisustvovalo 17 žena koje imaju inovativne djelatnosti i ideje za projekte – od  planinarskog doma na Kalniku, proizvodnje drvenih igračaka, ekološke proizvodnje mlijeka, uzgoja aronije i aromatičnog bilja, terapijske zajednice za osobe s duševnim smetnjama pa do uzgoja konja, svinjogojstva i energetike.

Prvi dan treninga započeo je panel diskusijom na kojoj su sudjelovale Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Karmen Sinković iz Ministarstva poljoprivrede, Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta te Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Na panel diskusiji govorilo se o statusu žena u ruralnim područjima koji je vrlo težak što je pokazalo istraživanje  “101 pitanje za ruralnu ženu” Ministarstva poljoprivrede.  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova istaknula je da su  žene u ruralnom području izložene  višestrukoj diskriminaciji, otežan im je pristup obrazovanju za odrasle i zdravstvenoj zaštiti, opterećuje ih vrlo loša prometna povezanost i nedovoljno politički participiraju. Karmen Sinković iz Ministarstva poljoprivrede, voditeljica spomenutog istraživanja istaknula je da žene nose veliki kreativni potencijal za razvoj lokalnih zajednica i da treba osigurati mogućnosti da one to i ostvare. Pomoćnica ministra Zdenka Lončar najavila da Poduzetnički impuls 2014. kreće najkasnije do sredine veljače, a u tijeku je i izrada Strategije razvoja ženskog poduzetništva za razdoblje 2014-2020. Isto tako je istaknula mogućnost da poduzetnice kroz natječaj ostvare sufinanciranje skrbi za djecu što je od velike važnosti za usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života. Sve panelistice su istaknule da je vrlo važna suradnja i podrška žena međusobno.

U subotu i nedjelju, trening se nastavio s edukacijom o EU fondovima. Trening je vodila Ivona Pavelić iz tvrtke Projekt jednako razvoj. Tijekom treninga sudionice su se upoznale s dostupnim fondovima, okvirnim pravilima natječaja i potrebnom dokumentacijom te su u malim grupama razrađivale ideje. Sudionice su izrazile zadovoljstvo treningom koji im je omogućio kvalitetno sagledavanje europskih fondova, ali im je dao  i inspiraciju i motivaciju za daljnji rad na projektima.

U sklopu projekta također su snimljena i dva filma o poduzetničkim idejama kao primjeri dobre prakse, a u planu su još dva filma koja će promovirati i ideje sudionica treninga.

 

Projekt  “Europske mogućnosti za ruralne žene”  provode CESI, K zona, Radio  Kaj i Udruga  HERA Križevci  u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj i  Koprivničko –  križevačkoj  županiji.  Cilj projekta je informirati žene iz ruralnih područja o mogućnostima koje donosi članstvo u Europskoj Uniji te osvijestiti njihov doprinos EU. Projekt će trajati 15 mjeseci, a uključuje edukaciju žena o mogućnostima financiranja projekata iz EU fondova te upoznavanje građana i građanki s utjecajem  članstva u EU na njihov svakodnevni život.