Održan okrugli stol Nasilne veze su bezveze

U utorak 07. 06. 2016. godine u 13 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković u Križevcima održan je okrugli stol „ Nasilne veze su bez veze“ –  „Prevencija nasilja u partnerskim vezama među mladima“ u okviru istoimenog projekta.

Svrha događaja je bila osigurati  bolji protok informacija između institucija i lokalne zajednice u području nasilja u partnerskim odnosima mladih i unaprijediti provođenje preventivnih programa u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Na okruglom stolu su o radu i suradnji institucija, OCD-a i lokalnih vlasti u  prevenciji nasilja  govorili: Kristina Frtalić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci koja je govorila o  postupanju Centra prilikom dojave o nasilju;  Valerija Golubić, službenica za mololjetničku delikvenciju  Policijske uprave Koprivničko-križevačke govorila je o postupanju policije prilikom dojave te prezentirala nekoliko slučajeva nasilja među mladima koji se u večini slučajeva odnose na vrijeđanja putem društvenih mreža, prijetnji i uhođenja; Dario Car, predsjednik Savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije govorio je o izradi lokolanog programa za mlade te mogućnosti uključivanja mladih; Tomislav Katanović, zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca govorio je o mogućnostima  suradnje i podrške lokalne uprave prevencijskim programima; Sanela Štubelj, prof.psihologije Gimnazije I.Z.Dijankovečkoga Križevci te psihologinja u savjetovalištu za žrtve nasilja udruge HERA govorila je o posljedicama koje nasilje ostavlja na žrtve. Osim predstavnika institucija i organizacija na okruglom stolu sudjelovali su i učenici/e: Petra Balija, učenica 2.b razreda Gimnazije Fran Galović Koprivnica; Kristina Donč i Nikolina Boci, učenice Srednje Gospodarske škole Križevci; Emilija Kovač i Katarina Lovaković, učenice Strukovne škole Đurđevac.

Učenici i učenice srednjih škola govorili/e su o potrebi ojačavanja uloge mladih u radu na prevenciji te su  predstavili aktivnosti koje su provodili/e i koje su se pokazale učinkovite u  prevenciji i sprječavanju nasilja u partnerskim vezama mladih.

Moderatori okruglog stola bili su Dino Varga i Kristijan Pečarić, učenici Srednje gospodarske škole Križevci.

Na okruglom stolu također su predstavljene aktivnosti provedene u okviru projekta, uključujući i prezentaciju brošure za mlade i kratkog filma na temu kvalitetnih i štetnih veza za koji su scenario napisali i u kojem sudjeluju učenici i učenice partnerskih škola na projektu.

Okrugli stol je dio projekta Nasilne veze su bez veze – Prevencija nasilja u partnerskim vezama među mladima. Projektom  želimo doprinijeti učinkovitoj prevenciji nasilja u partnerskim vezama među mladima  te stvaranju nulte tolerancije na nasilje. Isto tako doprinosimo  unaprjeđenju suradnje organizacija civilnog društva i institucija u provođenju učinkovitih programa koji se bave  prevencijom i sprječavanjem nasilja u partnerskim vezama mladih.

Projekt se provodi na nacionalnom nivou kroz edukaciju stručnjaka i stručnjakinja, a aktivnosti osnaživanja usluga psihosocijalne pomoći, edukacija vršnjaka/inja i njihov rad na prevenciji u školama i osnaživanje suradnje različitih dionika provodi se u Koprivničko – križevačkoj županiji u partnerstvu CESI,  Udruge Hera, Srednje gospodarske škole Križevci i Strukovne škole Đurđevac.

Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih.