Obilježena deseta godišnjica rada Savjetovališta za žrtve nasilja

 

U četvrtak 15.svibnja u maloj podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma Udruga HERA obilježila je 10 godina rada Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja. Na samom početku prisutne je pozdravila predsjednica udruge Marina Švagelj Jažić te zahvalila svima na dolasku i podršci u radu, a nakon toga je slijedio prikaz rada Savjetovališta. Svrhu, ciljeve te standarde u radu predstavila je Sanela Štubelj psihologinja u Savjetovalištu, koja je istaknula kako postoje standardi koji još u potpunosti nisu zadovoljeni, a posebno što se tiče odgovarajučeg prostora koji nije prilagođen ženama s invaliditetom, zatim nedostatka video nadzora, alarma u smislu zaštitnih mjera te kako je neophodno raditi na suradnji s institucijama, umrežavanju i međusektorskoj suradnji. Analizu slučajeva te razloge zbog kojih se žene najčešće obračaju, pruženu vrstu pomoći, te odnos počinitelja i žrtve predstavila je Kristina Trbuha socijalna radnica, koja je navela kako su u Savjetovalištu najviše pružene informacije, zatim psihološka i pravna pomoć, najčešće se radi o psihičkom i ekonomskom zlostavljanju, najveći broj žena koje zovu su u dobi od 20 – 40 g, kao najčešći razlog zlostavljanja žene navode ljubomoru, ekonomske probleme, ovisnost ( alkohol) te prekid veze. Sve prisutne pozvala je na obvezu prijavljivanja bilo koje vrste nasilja.

Nakon pregleda rada Savjetovališta Sanja Cesar iz CESI – Centra za edukaciju savjetovanje i istraživanje iz Zagreba čestitala je HERI deset godina rada Savjetovališta te se osvrnula na nasilje u vezama mladih i predstavila projekt Isključi nasilje kojeg provodi CESI u suradnji sa HEROM te Mrežom udruga Zagor kojemu je cilj prevencija nasilja u partnerskim vezama mladih te razvijanje svijesti o potrebi uklanjanja rodnih stereotipa i ostalih uzroka rodno uvjetovanog nasilja i poticanje provođenja učinkovitih programa koji se bave sprječavanjem nasilja u vezama mladih. Projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih i Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa.Učenice i učenici Ivana Zakmardija Dijankovečkoga i Srednje škole “Ivan Seljanec” Križevci predstavili su akciju REAGIRAJ koja je nastala nakon treninka za vršnjačke edukatore/ice u sklopu projekta Isključi nasilje.

U ime Grada Križevaca sve prisutne pozdravio je zamjenik gradonačelnika Ivan Vuk koji je čestitao na desetogogišnjem radu te obečao daljnju pomoć i podršku u radu Savjetovališta. Ispred gradskog društva Crvenog križa Križevci čestitkama se pridružila i Đurđica Kopseak te ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Kristina Frtalić koja je ujedno i svima prisutnima uputila i čestitke za Međunarodni dan obitelji. Svoju podršku prisustvom dali su Kristina Filipović iz Odjela maloljetničke delikvencije Policijske postaje Križevci, članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županija Gordana Međimorec, predstavnici Srednjih škola sa područja Grada , osnovnih škola te Udruge za pomoć osobama sa mentalnom retardacijom Križevci, udruge Agata, Uzora iz Koprivnice te volonteri i volonterke.

 

Na kraju predsjednica HERE istaknula je kako društvo prepoznaje potrebu Savjetovališta međutim kako prema preporukama Vijeća Europe u Hrvatskoj još uvijek nedostaje potreban broj servisa za pomoć žrtvama nasilja, kao i potreban broj skloništa za žrtve nasilja, te je neophodno sustavno i kontinuirano financiranje temeljem zakonskih odredbi i odluka skloništa/savjetovališta i SOS linija te je potrebna kontinuirana podrška na lokalnoj i regionalnoj razini kroz partnerstva, strategije i programe.  Za sam kraj sve prisutne pridružile su se Križevačkim mažoretkinjama i otplesale Break the chain, ples “V day” kampanje – Milijarda ustaje protiv nasilja, globalne akcije za zaustavljanje svakog oblika nasilja prema ženama, djevojkama i djevojčicama.Obilježavanje desete godišnjice rada Savjetovališta medijski je popratio radio Križevci.