Udruga HERA

Vijesti

Petu godinu za redom brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva provest će svjetsku kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution, koja se obilježava 14.veljače, a u kojoj sudjeluje preko 200 zemalja svijeta.

Svake godine u kampanju se uključuju i OCD-a Hrvatske provodeći različite aktivnosti u desetak gradova diljem Hrvatske.

I ove godine i Križevci će se uključiti u kampanju Milijarda ustaje, čime potvrđujemo da smo Grad nulte tolerancije na nasilje.

Ženama se dokidaju reproduktivna i seksualna prava, žrtve seksualnog nasilja u ratu dodatno su stigmatizirane, manjinske žene, žene s invaliditetom, a pripadnice LGBT zajednice višestruko su marginalizirane. Hrvatska još uvijek nije ratificirala Istanbulsku konvenciju – Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
1 od 3 žene na svijetu bit će pretučena ili silovana tijekom svoga života. To je MILIJARDA žena i djevojčica!

Inicijatorica kampanje One Billion Rising Eve Ensler povodom predstojeće OBR kampanje ističe da:

“Nema revolucije bez solidarnosti. Ne možemo postići promjenu sustava – promjenu načina mišljenja i struktura koje podržavaju nasilje, promjenu svijesti oko razumijevanja nasilja, odbacivanje patrijarhalnih vrijednosti i kulture, promjena u politici koje na žene utječu ekonomski, socijalno, seksualno, fizički, emocionalno… Ne možemo zaustaviti ponavljajuće obrasce kontrole, opresije i eksploatacije – SAME/I. Solidarnost je ključna za povezanost”

Milijarda ustaje 2017. ima  za središnju temu ekspoloataciju žena i izgradnju globalne solidarnosti – dok nasilje ne prestane!

Kampanju u Hrvatskoj koordinira Centar za ženske studije Zagreb.

Više o kampanji Milijarda ustaje pročitajte OVDJE.