Udruga HERA

Vijesti

U ponedjeljak 21.rujna organizirana je javna akcija obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Bjelovaru na Kvaternikovom trgu u vremenu od 11.00 do 12.00 sati. Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama,  obilježava se u spomen na 22. rujan 1999. kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja.

Javnu akciju organizirala je  udruga “HERA“ u suradnji s Udrugom za zaštitu žena i djece žrtava obiteljskog nasilja „IRIS“ Bjelovar te  Udrugom SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.

Osnovni cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.

Tijekom javne akcije građani/ke mogli su  dobiti informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, te su se dijelili letci i edukativni materijali svih sudionika u akciji.

Akcija se odvijala uz poštivanje preporuka vezanih uz zaštitu od koronavirusa.

Javna akcija dio je aktivnosti projekta Savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja kojeg provodi Udruga “HERA”  Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Križevci, Centrom za socijalnu skrb Koprivnica te Udrugom “Bolje sutra” osoba s invaliditetom grada Koprivnice. Projekt je financijski podržan sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.