Javnim akcijama obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama,  obilježava se u spomen na 22. rujan 1999. kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja.

Osnovni cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.

Povodom obilježavanja 22.09. Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama udruga HERA organizirala je   dvije javne akcije senzibiliziranja javnosti na problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

U četvrtak, 22. rujna, javna akcija je organizirana u Koprivnici, ispred gradske tržnice u suradnji sa Policijskom upravom Koprivničko-križevačkom, Županijskim međuresornim timom za prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, udrugom osoba s invaliditetom “Bolje sutra” Koprivnica te Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije. Akciju su sudjelovanjem   podržali Darko Koren, župan Koprivničko – križevačke županije sa suradnicama te Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice sa suradnicima.

U petak 23.09. javna akcija održana je u Križevcima u suradnji sa Policijskom postajom Križevci te Centrom za socijalnu skrb Križevci. Akciju su svojim sudjelovanjem podržale predstavnice Crvenog križa Križevci te zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović.

Tijekom javne akcije građani i građanke su mogli/e dobiti informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, a dijeljeni su letci i edukativni materijali.