Javne akcije obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Udruga HERA organizira dvije javne akcije u Križevcima i Koprivnici  povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama,  u spomen na 22. rujan 1999. kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja.

Javna akcija u Križevcima održati će se u petak 18.09.2015., u vremenu od 10,00 – 12,00 h., na Strossmayerovom trgu  u suradnji sa Policijskom upravom Koprivničko-križevačkom, PP Križevci te Centrom za socijalnu skrb Križevci,  s ciljem senzibiliziranja javnosti na problematiku obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama.

Javna akcija također će se održati u Koprivnici, u ponedjeljak, 21.09.2015.,  od 10 – 12 h ispred Gradske tržnice u suradnji sa Policijskom upravom Koprivničko Križevačkom i Udrugom osoba s invaliditetom  “Bolje sutra” Koprivnica.

Osnovni cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.

Tijekom javnih akcija građani/ke moći će dobiti informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, te će se  dijelili  leci i edukativni materijali svih sudionika u akciji.