Udruga HERA

Vijesti

 Kampanja “Milijarda ustaje” je svjetska globalna kampanja koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day 2012. godine predvođen aktivistkinjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Hrvatska nije iznimka. Podaci su alarmantni. Svakih 15 minuta jedna žena je fizički zlostavljana, svake godine prijavi se oko 20 000 slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri.

“Milijarda ustaje” globalni je prosvjed i poziv milijunima zlostavljanih žena i djevojaka na plesni ustanak da izađu iz svojih domova, stanu na ulice i trgove te protestiraju i plešu.

Osmu godinu zaredom brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva organiziraju kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution u kojoj sudjeluju žene i muškarci u preko 200 zemalja.

Stotine tisuća žena ostalo je bez posla ili ekonomskih sredstava za život.  Mlade žene napuštaju Hrvatsku. Ženama se dokidaju reproduktivna i seksualna prava. Žrtve seksualnog nasilja, manjinske žene, žene s invaliditetom, pripadnice LGBT zajednice višestruko su marginalizirane.

Hrvatska je ratificirala Istanbulsku konvenciju – Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, međutim još uvijek nije  ostvarena njena primjena kao i osigurana konkretna, dostupna i efikasna zaštita od nasilja.

Kampanja Milijarda ustaje  organizirala  se u brojnim gradovima u Hrvatskoj,  a kojima su se pridružili i Križevci.

U petak, 14.veljače, 2020.g, na Strossmayerovom trgu u  Križevcima javnom akcijom u vrmenu od 11 do 12 sati obilježena je kampanja Milijarda ustaje.

 Akcija je započela performansom Sluškinjina priča ( žena odjevene u odore sluškinje prošetati će gradom). Organizatori akcije svojim su govorima upoznali građane/ke sa važnosti obilježavanja kampanje, osiguranja adekvatnih mehanizama zaštite žrtava nasilja te pozvali sve na nultu stopu tolerancije na nasilje. Na kraju je odplesan “Break the chain” uz Plesnu skupinu Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog i Križevačke mažoretkinje.

U organizaciji akcije i obilježavanju kampanje Milijarda ustaje u Križevcima sudjelovale/i  su: Udruga “HERA” Križevci, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko – križevačke županije, Plesna skupina Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog Križevci, Križevačke mažoretkinje te članice KUD-a Prigorje.

Akcija je dio aktivnosti projekta “Aktivno protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji”.