Udruga HERA

U Križevcima održana akcija „Sigurnost žena je odgovornost države“

Vijesti

Ženske organizacije i inicijative organizirale su 21. kolovoza 2023. javnu akciju „Sigurnost žena je odgovornost države“ u 19 gradova u Hrvatskoj. U Križevcima se akcija održala u organizaciji Udruge “HERA“ Križevci u 10 sati na Strossmayerovom trgu. Akciju su podržale Udruga Maslačak Križevci, Udruga Agata Križevci, Forum žena Križevci te građanke i građani grada Križevaca.

Akcija je održana u  znak solidarnosti sa ženama u BiH, nakon ubojstva Nizame Hećimović u Gradačcu i kao poziv hrvatskoj Vladi da preuzme odgovornost za borbu protiv nasilja nad ženama. Njeno ubojstvo pokazalo je još jednom nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja. Izražavamo solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje istovremeno kad i mi traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja.

Nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda. Ono je najpredvidiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sustava zaštite koje prethodi ubojstvu. Problem nasilja nad ženama je univerzalan problem. Razlog eskalacije broja ubojstava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja.

Hrvatska je potpisala i ratificirala Istambulsku konvenciju, time se obvezala na njenu primjenu međutim nije ništa poduzela kako bi se osigurala dosljedna primjena konvencije.

Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja osim što ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, nanio je ženama strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju.  

Simboličkim javnim akcijama koje su održane u 19 gradova u Hrvatskoj žene traže od države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja.

Prosvjedi su se održali u Zagrebu, Šibeniku, Splitu, Pakracu, Rijeci, Osijeku, Malom Lošinju, Belom Manastiru, Vukovaru, Virovitici, Karlovcu, Križevcima, Korenici, Bjelovaru, Zadru, Trogiru, Dubrovniku, Korčuli i Glini.

Od Vlade se traži da počne provoditi obveze koje je Hrvatska preuzela kad je ratificirala Istanbulsku konvenciju, odnosno, Konvenciju Vijeća Europe o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Organizatori poručuju da postoje uspješni modeli suzbijanja femicida i zahtijevaju da se femicid definira kao posebno kazneno djelo u Kaznenom zakonu te da se sve vrste nasilja nad ženama tretiraju isključivo kao kazneno djelo. Također traže donošenje Nacionalne strategije za sve vrste nasilja nad ženama i proračunske stavke za provedbu.