Udruga HERA

Sudjelovanje na sastanku Županijskog tima za prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Vijesti

Županijski tim Koprivničko-križevačke županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obiteljiodržao je 08.prosinca 2022.godine  sjednicu   u sklopu Kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. 

Na sjednici je sudjelovala i predstavnica HERE. Tijekom sjednice rezimirale su se brojne aktivnosti provedene u okviru obilježavanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama te je istaknuto kako je velik utjecaj pandemije na odnose u društvu te da je potrebna dodatna edukacija i podrška za osobe koje rade u obrazovnim ustanovama kako bi svi znali ispravno postupati kada primijete da postoje problemi u obitelji ili vršnjačko nasilje.  Također je istaknuto kako je važno zaustaviti ignoriranje i umanjivanje nasilja nad ženama, a posebice tretiranje nasilja kao privatnog problema žena žrtava nasilja.

 

Prema poznatim podacima, u Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena. Iz godine u godinu statistike pokazuju kako je sve više onih, koji trpe različite oblike nasilja. U nastavku sjednice bilo je riječi i o funkcioniranju Obiteljskog centra koji će od lipnja pružati usluge podrške na lokaciji koprivničkog kampusa, a svi članovi su se složili kako je potrebna  još veća povezanost i suradnju institucija koje se bave, kako prevencijom, tako i rješavanjem slučajeva nasilja – centra za socijalnu skrb, policije, pravosuđe, zdravstvene ustanove, nevladine organizacije (HERA), sigurne kuće  i ostalih dionika.