Udruga HERA

Vijesti

 

Na Okruglom stolu aktivno su sudjelovali profesorica Ines Rezo Bagarić sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu, socijalna radnica Nikolina Škrlec ispred Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, socijalna radnica Nadica Puškaš ispred Centra za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti, voditeljica Probacijskog ureda Bjelovar – Danijela Milčić, ispred Općinskog suda u Koprivnici predsjednica Prekršajnog odjela Dubravka Miloloža i Dario Kuzmić – voditelj Stalne službe u Đurđevcu, načelnik PP Đurđevac Marijan Slaviček, ravnatelj CZSS Koprivnica Danijel Rušak, psihologinja CZSS Križevci Martina Marković, predstojnica Podružnice Obiteljski centar Koprivnica – Silvija Čavić te socijalna pedagoginja Marija Ranilović Mađerić, predsjednica udruge HERA Marina Švagelj Jažić te pravnica udruge Gorana Morić. Ispred CZSS Đurđevac sudjelovali su ravnatelj Daniel Rupić, pravnica Višnja Balić, psihologinja Vesna Orač te stručne radnice zaposlene na projektu – psihologinja Veronika Kirin i socijalna radnica Lucija Filipović.

Nasilje u obitelji kao jedan od zasigurno najosjetljivijih problema našeg društva kontinuirano se provlači kroz rad centara za socijalnu skrb, ali i generalno kroz hrvatsku javnost. Važno je istaknuti da je problematika nasilja u obitelji vrlo složena zbog visoke povezanosti žrtve i zlostavljača. Često počinitelji i žrtve nastavljaju živjeti zajedno te je najčešće žrtva financijski, socijalno i emocionalno ovisna o zlostavljaču. Kad se ovoj složenoj dijadi doda i činjenica da ove obitelji gotovo uvijek imaju i maloljetnu djecu koja su i sama bila direktne ili indirektne žrtve, postavlja se pitanje kako proširiti i unaprijediti podršku institucija i lokalne zajednice?

Tijekom rasprave na okruglom stolu izraženo je zadovoljstvo suradnje policije s centrom za socijalnu skrb te istaknuto načelo žurnosti i pravovremenosti postupanja. Također, pretjerana konzumacija alkohola je istaknuta kao jedan od rizičnih faktora za pojavu nasilja u obitelji, te je Nadica Puškaš tijekom svojeg izlaganja navela kako je čak u 60% slučajeva obiteljskog nasilja netko od članova te obitelji bio pod utjecajem alkohola. Stoga, Nadica Puškaš istaknula je važnost klubova liječenih alkoholičara i savjetodavnih usluga za iste u sprječavanju recidiva i opetovanog nasilja u obitelji. Na ovu temu nadovezali su se predstavnici pravosuđa koji su naveli da slične usluge ne postoje za počinitelje nasilja, no iste su predviđene novim Zakonom o socijalnoj skrbi. U Koprivničko-križevačkoj županiji trenutno ne postoji psihosocijalni tretman počinitelja nasilja, tako osobe koje pretjerano konzumiraju alkohol ili osobe koje su počinitelji nasilja, nakon institucionalnog otpusta imaju ograničene socijalne usluge usmjerene na rehabilitaciju.

Na okruglom stolu, kao resursi u borbi protiv obiteljskog nasilja istaknute su usluge nevladinih organizacija poput Udruge HERA koje pružaju socijalnu uslugu smještaja i psihološku pomoć ženama i djeci žrtvama nasilja, te pružanje socijalnih usluga savjetovanja i psihosocijalnog savjetovanja u sklopu ovlasti centara za socijalnu skrb i drugih pružatelja usluga te rad Savjetovališta za mlade i odrasle s problemom prekomjernog pijenja alkohola pri Zavodu za javno zdravstveno Koprivničko – križevačke županije. Dodatno, istaknuta je i velika važnost da se nastavi dobra međusektorska suradnja.

Identificirani izazovi na području Koprivničko-križevačke županije su manjak savjetodavnih usluga, a ponajviše psihosocijalnih tretmana za počinitelje nasilja kao i činjenica da je u Đurđevcu Klub liječenih alkoholičara ne djeluje aktivno. Također, naglašena je i potreba osiguravanja stabilnijih izvora financiranja pružanja usluga kako bi se osigurao kontinuitet u provođenju istih te se podigla kvaliteta.

Okrugli stol održan je u sklopu projekta “Razvoj socijalnih usluga za snažniju obitelj i podršku mladima”, kodnog naziva UP.02.2.2.12.0017, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda.