Sudjelovanje na okruglom stolu „Primjena prava žrtava kaznenih djela – iskustva u praksi“

Povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela 22. veljače 2016. godine Ministarstvo pravosuđa organiziralo je okrugli stol na temu „Primjena prava žrtava kaznenih djela – iskustva  u praksi“.

Okrugli stol održao se 22.02.2016.g. u prostorijama Ministarstva pravosuđa.

Cilj okruglog stola je bio pokazati dobre primjere iz prakse u dijelu koji se odnosi na primjenu prava žrtava tijekom prethodnog i kaznenog postupka, ali i probleme s kojima se suočavaju žrtve i osobe koje pružaju pomoć i podršku.
Na okruglom stolu izlagali su  predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, državnog odvjetništva, sudova, Odjela za podršku žrtvama i svjedocima, Ministarstva pravosuđa, odvjetništva, te organizacija civilnog društva.

Bilo je riječi o pozitivnim primjerima iz prakse, osobito o unapređenju položaja žrtava uvođenjem stručne podrške kroz djelovanje odjela za podršku žrtvama i svjedocima, te normativnom okviru kojim su žrtvama kaznenih postupka priznata određena prava sukladno međunarodnim standardima. Istaknuta je potreba dodatnog unapređenja položaja žrtava te jačanje mreže podrške.

Ispred udruge HERA na okruglom stolu sudjelovala je predsjednica udruge Marina Švagelj Jažić.

Na Europski dan žrtava kaznenih djela organizacija Victim Support Europe (VSE) objavila je video o žrtvama kaznenih djela u Europi, u kojem se objašnjava problem viktimizacije u EU, opisuju se moguće posljedice viktimizacije žrtava zločina, kao i prava svih žrtava zločina u Europi te se prikazuju različiti načini podrške žrtvama. Podizanje svijesti putem ovog videa usmjereno je na osobe u Europi i širom svijeta te VSE poziva na gledanje, dijeljenje i upotrebu ovog videa s ciljem podizanja svijesti o pravima žrtava i podršku žrtvama u EU.

Promotivni video pogledajte ovdje.