Udruga HERA

Vijesti

04. srpnja održan je u Muzeju Mimara u Zagrebu Okrugli stol „Žene u hrvatskom društvu”  povodom predstavljanja internetske stranice www.zeneimediji.hr koja će informirati javnost o raznim aspektima položaja žena u društvu. Internetska stranica zamišljena je kao središnji portal za pitanja vezana uz tematiku položaja žena u društvu, a donosit će informacije vezane za europsko i hrvatsko zakonodavstvo, pozitivne primjere uspješnih žena te skretati pozornost na probleme s kojima se žene susreću.  Na okruglom stolu sudjelovala je i predstavnica “HERE” Križevci.

Okrugli stol organizirala je Agencije za elektroničke medije pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je otvorila okrugli stol video porukom u kojoj je upozorila na zabrinjavajuće podatke iz istraživanja o nasilju nad ženama, te posebice o stavu mladih o opravdanosti nasilja nad ženama istaknuvši kako se napredak može postići samo promjenom odgoja od najranije dobi kao i dodatnom edukacijom onih koji obrazuju i odgajaju naše najmlađe.

Josip Popovac, ravnatelj Agencije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije pozdravnim govorom osvrnuo se na  kontinuitet projekta Žene i mediji koji je započeo bivši sastav Vijeća, a u sklopu kojeg je do sada provedeno nekoliko istraživanja o raznim aspektima teme položaja žena u hrvatskom društvu, predstavljeno nekoliko publikacija te održano nekoliko stručnih skupova.

Uz Josipa Popovca, pozdravnim govorima sudionicima/ama  obratili su se ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ravnateljica Ureda za  spolova Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Helena Štimac Radin, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te zamjenica pučke pravobraniteljice mr. sc. Tena Šimonović Enwalter.

Na okruglom stolu, kojim je moderirao voditelj Hrvatske radiotelevizije Duško Ćurlić, sudjelovale su ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Vlatka Zoldoš, potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden, članica Upravnog odbora Hrvatskog društva dramskih umjetnika Ana-Marija Bokor Vrdoljak te Petra Kontić, voditeljica programa “Rodna ravnopravnost” u udruzi B.a.B.e.

Ministrica kulture Obuljen Koržinek ocijenila je da postoji velik broj dionika „koji moraju shvatiti da uloga medija prvenstveno mora biti ta da informira javnost o društveno važnim temama“ kada se govori o pisanju medija o ženama. „Vjerujem da ćemo i ovakvim skupovima i raspravama potaknuti novinare i urednike na bavljenje temom ravnopravnosti, koja je u našem, ali i u svim suvremenim društvima iznimno važna i relevantna“, poručila je ministrica.
Ministrica je istaknula i kako smo “svi u društvu pozvani da promičemo ravnopravnost i da svi možemo postići jednake rezultate i uspjehe. Jer samo ako osvijestimo problem možemo ga i riješiti”.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić istaknula je projekt kao značajan, a njegov cilj koji je profesionalno, humano i etičko izvještavanje o svim temama u društvu, no s naglaskom na način prikazivanja žena u hrvatskom medijskom i javnom prostoru, kao izuzetno koristan i nužan.

Internetska stranica bit će središnje mjesto za informiranje javnosti o raznim aspektima položaja žena u društvu. Ona će donositi informacije vezane za europsko i hrvatsko zakonodavstvo, pozitivne primjere uspješnih žena u svakom segmentu našeg društva, ali i skrenuti pozornost na probleme s kojima se žene susreću. Posebnost portala jest da je riječ o zajedničkoj platformi za razmjenu znanja, iskustava, najbolje prakse i najnovijih vijesti i regulative na ovu temu koju kreiraju svi ključni dionici koji se bave ovom društveno vrlo važnom i aktualnom temom. Poseban segment stranice čini sadržaj prvenstveno usmjeren medijskom sektoru koji ima presudan utjecaj na oblikovanje društvene svijesti.

Na okruglom stolu  potpisan je i sporazum o suradnji na ovom projektu između Agencije za elektroničke medije i partnerskih institucija i organizacija.