U sklopu Projekta Europske mogučnosti za ruralne žene počinje dvodnevni trening za žene o mogučnostima korištenja EU Fondova

U Termama Tuhelj od 24. do 26. siječnja održava se trening o europskim fondovima za poduzetnice, obrtnice i vlasnice obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Trening se održava u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene kojeg provode CESI, K zona, Radio  Kaj i Udruga žena HERA Križevci  u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj i  Koprivničko-križevačkoj  županiji.  Za sudjelovanje na treningu prijavilo se 67 žena, a za sudjelovanje je odabrano njih 21. Odabrane sudionice pokazale su visok interes za razvijanje inovativnih projekata te motivaciju za učenje o procesima pripreme i vođenja projekata financiranih iz EU fondova. Trening započinje panelom na kojoj će ih o aktivnostima pojedinih ministarstava, institucija i regionalne samouprave informirati Sanja Cesar, voditeljica programa u CESI, Zdenka Lončar, zamjenica ministra poduzetništva i obrta, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova te Karmen Sinković, načelnica Odjela za razvoj ruralnih područja u Upravi za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju.  Nakon panela sudionice će sudjelovati na dvodnevnom treningu kojem je cilj upoznati polaznice s osnovnim informacijama o aktualnim fondovima Europske unije, te ih naučiti kako izraditi projektne prijedloge, odnosno kako ideju pretočiti u projektni prijedlog. Trening provodi konzultantica Ivona Pavelić iz tvrtke Projekt jednako razvoj koja pruža usluge edukacije, savjetovanja, razvoja i provedbe projekata na područjima koje financiraju fondovi Europske unije.

 

O projektu

Projekt  “Europske mogućnosti za ruralne žene”  provode CESI, K zona, Radio  Kaj i Udruga žena HERA u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj i  Koprivničko –  križevačkoj  županiji.  Cilj projekta je informirati žene iz ruralnih područja o mogućnostima koje donosi članstvo u Europskoj Uniji te osvijestiti njihov doprinos EU. Projekt će trajati 15 mjeseci , a uključuje i edukaciju žena o mogućnostima financiranja projekata iz EU fondova te upoznavanje građana i građanki s utjecajem  članstva u EU na njihov svakodnevni život.

Projektom je predviđeno sudjelovanje 15 – 20 žena koje pokazuju interes i mogućnosti za razvijanje inovativnih projekata u edukacijskom programu. U okviru projekta snimljena su dva, a snimiti će se još dva kratka filma o ženama koje vode inovativne projekte, zadruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrte ili inicijative koji će se potom prikazivati na okruglim stolovima, sajmovima, raznim događanjima, lokalnim televizijama, a filmovi će se moći pogledati i na Youtube kanalu Ravnopravnost.  Želja nam je  predstaviti primjere dobre prakse i inovativne pristupe koji imaju potencijal realizacije i u drugim dijelovima zemlje te ukazati na njihov doprinos u razvoju lokalnih zajednica.

Facebook stranica putem koje se zainteresirane žene mogu svakodnevno informirati o aktualnostima i projektnim aktivnostima dostupna je na linku.

Libela -portal o rodu spolu i demokraciji će tijekom projekta posebnu pažnju obratiti na problematiku žena u ruralnim područjima  te objavljivati  sadržaje od važnosti za informiranje žena na selu o EU programima i politikama. Članci o Europskoj uniji dostupni su na ovom linku.

U svakoj županiji bit će organiziran okrugli stol u suradnji s lokalnim vlastima i povjerenstvima za ravnopravnost spolova, a informiranje građana i građanki će se vršit putem radijskih emisija.  Radio Kaj će snimiti i emitirati 4 emisije o utjecaju članstva u EU za ruralni razvoj i poboljšanje kvalitete života na selu. Građane i građane ćemo informirati i uključiti u diskusije putem društvenih mreža.

Predstavljanje ženskih inicijativa i rezultata provođenja projekta održat će se na kraju projekta kada će biti organiziran sajam tradicijskih proizvoda i  rukotvorina, ruralnih turističkih proizvoda te će biti distribuirana i brošura kojoj je cilj promocija doprinosa ruralnih žena  na lokalnoj, nacionalnoj i EU razini.

Projekt financira Europska unija kroz program IPA INFO 2012 te sufinancira Ured za udruge Vlade RH.