Održano predavanje i panel rasprava “Djelovanje žena u lokalnoj politici”

U povodu Međunarodnog dana žena, u utorak 8. ožujka, održano je predavanje i panel-rasprava “Djelovanje žena u lokalnoj politici” u organizacije udruge HERA, Hrvatsko srca Križevci  i Družbe Braće hrvatskog zmaja.

Detalje o životu i djelovanju Mare Matočec, buditeljice političke svijesti kod seljačkih žena, u svojem je predavanju iznijela prof.dr. sc Mira Kolar Dimitrijević dok je o Mariji Radić, počasnoj građanki Grada Križevaca, govorila Mira Harča.

Nakon predavanja uslijedila je panel-rasprava o djelovanju žena u lokalnoj politici, a o čemu su raspravljale: Renata Husinec – HDZ, Slava Klasić – HSU, Natalija Radotović – Maksić – HSS, Nada Šegrt – SDP i Marina Švagelj Jažić – Udruga Hera.

Iako su u zadnjih nekoliko desetljeća učinjeni veliki pomaci u ostvarivanju ravnopravnosti žena, one još uvijek nisu ravnopravno zastupljene na najvišim pozicijama odlučivanja.

Panelistice su se osvrnule na položaj žena, ne samo u politici, već i općenito u društvu, istaknuvši kako treba težiti i aktivno raditi na tome da žene budu ravnopravne i prihvaćene u svim sferama djelovanja.

Zaključeno je kako ženske solidarnosti i solidarnosti u strankama nema, na svim ključnim mjestima u politici su muškarci,  žene su više ukras demokracije iako moderne demokracije nema bez ravnopravnosti žena i muškaraca.

Istaknuto je kako se žene ne uključuju u politiku zbog nedostatka obiteljske podrške i nedostatka nerazvijenih socijalnih usluga i servisa u zajednici koje bi bile na raspolaganju ženama posebno oko čuvanja djece.  Potrebno je unaprijediti sudjelovanje žena u svim aktivnostima lokalne zajednice, povečati udio žena u svim tijelima odlučivanja na lokalnom nivou, izraditi plan djelovanja o pitanju uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca te strategiju za uključivanje žena u politiku.

Jedan od prijedloga je i osnivanje Gradskog odbora za ravnopravnost spolova koji bi bio savjetodavno tijelo Gradskoga vijeća.

Večer Međunarodnog dana žena, glazbom je uljepšao duo gitara: Ema Golubić i Isabel Navoj, učenice šestog razreda Glazbene škole Alberta Štrige Križevci.