Održana tematska sjednica Međuresornog tima za prevenciju nasilja

25. listopada 2016.g. održana je u policijskoj upravi Koprivničko-križevačkoj tematska sjednica Međuresornog tima za prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Koprivničko -križevačke županije.

Tematsku sjednicu organizirali su Županijski tim za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Koprivničko-križevačke županije, Ženska soba – Centar za seksualna prava, Nacionalni tim za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, te Udruga „Hera“ iz Križevaca.

Na početku prisutnima se obratila voditeljica Županijskog tima Valerija Golubić, a na istoj je sudjelovalo 20 osoba: članovi Županijskog tima, predstavnici centara za socijalnu skrb Koprivnica, Križevci i Đurđevac, te policijski službenici za poslove maloljetničke delinkvencije policijskih postaja.

Sjednicu su vodile Maja Mamula, psihologinja, koordinatorica Ženske sobe i savjetodavka Centra za žrtve seksualnog nasilja, te Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda i v.d. predsjednica Nacionalnog tima za suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Tijekom sjednice se kroz primjere iz prakse raspravljalo o problematici žrtava općenito, odnosno o nedovoljnom poštivanju prava koje žrtve imaju prema međunarodnim propisima, te nacionalnom zakonodavstvu.

Posebna pažnja bi trebala biti usmjerena na žrtve najtežih kaznenih djela – seksualnih delikata, a koji je problem često marginaliziran i neprepoznat kao takav u svim sferama društva. Posljedice takovih delikata ne pogađaju samu žrtvu, već pogađaju i njihove obitelji, ali i društvo u cjelini.

Zaključak je da je nužno dosljedno provoditi i koristiti u radu svih institucija međunarodne propise i poštivati prava žrtava, na način koji se poštuju i provode prava počinitelja, a ujedno i ulagati u prevenciju od najranije dobi i edukaciju svih stručnjaka iz institucija koje se bave problematikom žrtava.

Tematska sjednica dio je projekta „Relevantne institucije i organizacije civilnog društva – glas za žrtve seksualnog nasilja“ Ženske sobe s partnerskim institucijama, a koji je financiran od strane Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.