Održana Javna akcija obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 16 dana aktivizma protiv nasilja

Udruga “HERA” Križevci u suradnji s Policijskom postajom Križevci i Centrom za socijalnu skrb Križevci,  javnom akcijom obilježila je  Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama te svjetsku kampanju 16 dana aktivizma protiv nasilja.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na  seste Patriu,  Minervu i Mariu Teresu Mirabal koje je 25. studenoga 1960. u Dominikanskoj republici dao brutalno ubiti diktator Rafael Trujillo.

Odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine 25.11. proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Akcija je održana u  petak 27.11. u vremenu od 10 do 12 sati na gradskom trgu u Križevcima s ciljem senzibiliziranja javnosti o problematici obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama. Tijekom akcije građani/ke mogli/e su dobiti informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, te su podijeljeni  leci i edukativni materijali svih sudionika u akciji.

Uz informativne materijale, građanima se dijelio i Priručnik za žrtve i svjedoke u kaznenom postupku izdan u okviru projekta „Znanjem do promjena“ kojeg provode udruga  S.O.S Virovitica,  udruga “Hera“ Križevci i Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ Pakrac, a financira ga   Europska unija u sklopu Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH.

Akciju su svojim prisustvom podržali gradonačelnik Branko Hrg,  zamjenik gradonačenika Tomislav Katanović, predstavnici/e Volonterskog centra, udruge  “Agata”, udruge “Maslačak”  te Prigorski.hr .

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama početak je kampanje ”16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” kojom se nastoji osvijestiti šira javnost o prevenciji i suzbijanju svih oblika nasilja, a posebice rodno uvjetovanog nasilja, iskazati solidarnost prema svim ženama žrtvama nasilja širom svijeta te ukazati na važnost uključivanja relevantnih dionika na svim razinama radi dosljedne implementacije mehanizama u sprječavanju nasilja nad ženama kao jednog od oblika kršenja ljudskih prava. Globalna kampanja protiv nasilja nad ženama obilježava se različitim aktivnostima u preko 100 svjetskih država u čiju provedbu je uključeno preko 2000 organizacija, a završava  10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava.