Javnom akcijom u Koprivnici obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Udruga “HERA” Križevci u suradnji s Policijskom upravom Koprivničko-križevačkom i udrugom osoba s invaliditetom “Bolje sutra”   javnom akcijom obilježila je  Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na  25. studenoga 1960. kada su ubijene sestre Mirabal u Dominikanskoj republici.

Akcija je održana u ponedjeljak 23.11. u vremenu od 10 do 12 sati na Zrinskom trgu u Koprivnici s ciljem senzibiliziranja javnosti o problematici obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama. Tijekom akcije građani/ke mogli/e su dobiti informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, te su podijeljeni  leci i edukativni materijali svih sudionika u akciji.

Uz informativne materijale, građanima se dijelio i Priručnik za žrtve i svjedoke u kaznenom postupku izdan u okviru projekta „Znanjem do promjena“ kojeg provode udruga  S.O.S Virovitica,  udruga “Hera“ Križevci i Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ Pakrac, uz potporu Europske unije i Ureda za udruge Vlade RH.

Akciju je  svojim prisustvom podržao Ivan Pal, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije,  Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije te brojni mediji.

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik kršenja temeljnih ljudskih prava (pravo na život, privatnost, dostojanstvo,slobodu izbora i dr.), događa se u raznim aspektima od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života.

Činjenica da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana  jedna žena, govori dovoljno o ozbiljnosti problema.

Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog srama, straha od nasilnika, uzrokovanja još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja, te mišljenja kako joj ionako nitko ne može pomoći.

U Hrvatskoj je nasilje nad ženama i djecom najčešće u obitelji koja bi trebala biti najsigurnije okruženje, no nažalost velik broj takvih zločina ostaje neprijavljen.