Udruga HERA

Vijesti

Danas je u Križevcima na Strossmayerovom trgu u vremenu od 11 do 12 sati održana javna akcija s ciljem obilježavanja 22.09. Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama,  obilježava se u spomen na 22. rujan 1999. kada je  na zagrebačkom Općinskom sudu suprug ubio suprugu u brakorazvodnoj parnici, njezinu odvjetnicu i sutkinju, a teško ranio zapisničarku.

22. rujan obilježava se kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja od 2004.godine odlukom Hrvatskog sabora.

Javnu akciju senzibiliziranja javnosti na problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji organizirala je udruga “HERA“ u suradnji s Policijskom postajom Križevci, Centrom za socijalnu skrb Križevci,  te Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije.

Nasilje nad ženama je duboko ukorijenjeno u svim društvenim strukturama te predstavlja jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava u cijelome svijetu pa tako i u Republici Hrvatskoj. Činjenica da su žrtve nasilnih ponašanja u obitelji većinom osobe ženskog spola ukazuje na potrebu za stalnim osvješćivanjem javnosti. Osnovni cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivno djelovanje.

Tijekom javne akcije građani/ke su se mogli informirati o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, a ujedno su se dijelili letci i edukativni materijali svih sudionika u akciji.

Javnu akciju su svojim prisustvom podržali gradonačelnik grada Križevci Mario Rajn, pročelnik gradskog Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić, pročelnica  Upravnog odjela za zdravstveno – socijalne djelatnosti Koprivničko-križevačke županije Maja Blažek, pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Marina Horvat te predsjednica udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice Marija Mraz.

Javna akcija dio je aktivnosti projekta “Aktivno protiv nasilja nad ženama  i nasilja u obitelji“ koji financijski podržava Grad Križevci te

projekta „Savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja“  kojeg provodi Udruga “HERA“ u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Koprivnica, Centrom za socijalnu skrb Križevci i Udrugom „Bolje sutra“ osoba s invaliditetom Grada Koprivnice. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.