Javno predavanje “Seksualno nasilje – predstojeći koraci i izazovi”

7. studenoga, 2014. godine u Gradskoj vijećnici u Koprivnici održano je uz podršku Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko – križevačke županije Javno predavanje “Seksualno nasilje – predstojeći koraci i izazovi”   na kojem su sudjelovale i predstavnice HERE.

Predavačice na javnom predavanju su bile Maja Vukmanić Rajter, prof. socijalne pedagogije, članica Ženske sobe – Centra za seksualna prava i voditeljica Centra za žrtve seksualnog nasilje, te Irena Sarta, socijalna radnica, savjetnica u Uredu za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske. Cilj javnog predavanja bilo je upoznavanje s osnovnim pojmovima vezanim uz problematiku seksualnog nasilja te upoznavanje s mogućim mehanizmima zaštite, odnosno Protokolom o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

Na javnom predavanju su prisustvovale  i predstavnice ostalih organizacija civilnog društva te mnogih državnih institucija, odnosno policijski službenici/e, djelatnici/e centara za socijalnu skrb, djelatnici/e općinskih sudova te drugi/e.

Po završetku javnog predavanja prisutne su se složile s važnošću donesenog Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja te su predstavnice institucija istaknuli svoj rad i trud u unaprjeđenju statusa žrtava seksualnog nasilja. Također je istaknuta i problematika  rastučeg broja elektronskog nasilja, posebno unutar populacije djece i mladih. Predavačice su se složile s prisutnima kako je potrebno zajednički raditi na rješavanju problematike bilo kojeg nasilja

Javno predavanje je sastavni dio projekta „Moj glas protiv nasilja“/“My voice against violence“ koji financijski podržava Europska unija (u okviru Programa Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost – PROGRESS) kojeg provode Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske te partnerske organizacije partnerske organizacije Ženska soba – Centar za seksualna prava  i CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.