Javna akcija povodom 22.09. Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom 22.09. Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Udruga HERA je u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Križevci te PP Križevci organizirala Javnu akciju 22.09. u vremenu od 10 – 12 h na Strossmayerovom trgu u Križevcima. Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama  obilježava se u spomen i sječanje na tri ubijene žene  na zagrebačkom općinskom sudu. Mato Oraškić je tijekom brakorazvodne parnice 22.09.1999.g.  ubio  sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, te ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Za to je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

Cilj akcije je bio senzibilizirati šire građanstvo o problematici obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama te informirati o mogućnostima što učiniti i kome se obratiti ukoliko su žrtve obiteljskog nasilja ili znaju nekoga tko proživljava nasilje.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ne odnosi se samo na obiteljsko nasilje, već se odnosi na borbu protiv nasilja nad ženama u svim oblicima i svim varijantama, a glavni je cilj potaknuti društvo i institucije na akciju i međusobnu suradnju.

Akciju su podržali/e volonterke Volonterskog centra Križevci,   Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije,  Crveni križ Križevci,  Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Križevci  te zamjenik gradonačelnika Grada Križevci.

Akcija je organizirana u sklopu projekta “Edukacijom do znanja – suradnjom do promjena”, kojeg financijski podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a provodi ga Ženska soba – Centar za seksualna prava, Centar za žene Adela, Sisak, Udruga Brod, grupa za ženska ljudska prava, Udruga žena “HERA” Križevci, te udruga SOS telefon – Grad Rijeka.