Udruga HERA

Vijesti

U ponedjeljak 09. prosinca. 2019. godine održan je u Koprivnici  sastanak sa djelatnicima Službe 112 kojima je predstavljen program “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” te SOS telefon i Savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja. Prema riječima voditelja službe  na području cijele Hrvatske djeluje pet regija. To su Zagreb, Osijek, Rijeka, Split i Varaždin. Područni ured civilne zaštite Varaždin obuhvaća pet županija. To su Bjelovarsko-bilogorska, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka. Kroz službu djeluju dva odjela. To su Centar 112 i Odjel inspekcije. Uz nadzor Civilne zaštite i vatrogastva tu su i zaštita od požara te zaštitarsko-detektivski poslovi. 

Imaju 20 zaposlenika. Novim ustrojem nema promjena u djelovanju Centra 112. Građani i dalje, u slučaju potrebe, mogu zvati ovaj broj i dobiti potrebnu pomoć. Broj 112 potrebno je nazvati kada su ugroženi ljudski životi i zdravlje ljudi, imovina ili okoliš. Pozivom na broj 112 može se pokrenuti akcija traganja i spašavanja, hitni prijevozi zrakom: unesrećenog, organa za transplantaciju, timova za traganje i spašavanje ili vatrogasaca. Služba 112 može  locirati odakle dolazi poziv unesrećenog pozivatelja te angažirati udruge građana koje su svojom djelatnošću vezane za zaštitu spašavanje života , imovine i okoliša, te policiju. 

Potrebno je i reći da je broj 112 besplatan. Voditelj Županijskog centra 112 prezentirao je pojedine slučajeve poziva, a koji se odnose na žrtve nasilja.  Također je dogovoreno da će djelatnici pitati pozivatelje da li žele da ih udruga kontaktira, te proslijediti udruzi broj pozivatelja. Također je dogovoreno da u takvim slučajevima dajemo povratnu informaciju. 112 otvoren je za suradnju.

Sastanak je dio aktivnosti projekta ” Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”. Program provodi Ženska soba te partnerske organizacije “HERA” Križevci, Delfin Pakrac, Deša Dubrovnik, Informativno pravni centar Slavonski Brod, Udruga Zvonimir Knin, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Centar za građanske inicijative Poreć, S.O.S. Virovitica, Ženska grupa Karlovac “Korak”, SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije. Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa.