Godišnji sastanak Nacionalnog i Županijskih timova za prevenciju i suzbijanje nasilja nad ženama

U četvrtak 26.03.2015. u Ravnateljstvu policije održan je prvi godišnji sastanak članica i članova Nacionalnog tima i Županijskih timova za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Članice Nacionalnog tima Helenca Pirnat-Dragičević, Anita Matijević, Sabina Morosini Turčinović, Ingrid Jurela Jarak, Ivana Biljan, Ivanka Taskov i Sanja Sarnavka u pozdravnim govorima osvrnule su se na djelovanje Nacionalnog tima u pojedinim resorima. Predsjednica Nacionalnog tima Branka Žigante Živković iznijela je aktualnosti u izmjenama zakonodavnog okvira u području obiteljskog nasilja.

Voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber prezentirala je preventivne aktivnosti koje policija provodi u suzbijanju nasilja u obitelji, nasilja prema ženama i nasilja među djecom, predstavljajući nacionalni preventivni projekt “Živim život bez nasilja.

Načelnica Samostalnog sektora za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa Nikica Hamer Vidmar prezentirala je Direktivu o uspostavi minimalnih standarda prava, podrške i zaštite žrtava kaznenih djela. Potpredsjednica Nacionalnog tima Renata Odeljan ukazala je na potrebu dosljedne provedbe Protokola o postupanju u slučajevima zlostavljanja i zanemarivanja djece.

Predstavnici Županijskih timova Bjelovarsko-bilogorske, Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske, Virovitičko-podravske i Zagrebačke županije i grada Zagreba prezentirali su rad svojih timova u proteklom razdoblju.

Sastanku je nazočila i predstavnica udruge HERA Križevci, Marina Švagelj Jažić kao pridružena članica Županijskog tima za prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji za Koprivničko-križevačku županiju.